Pochodzenie, historia hodowli...

środa, października 20, 2004

Jeszcze o biologii

Jak wszystkie zwierzęta stałocieplne ptak reguluje temperaturę ciała, która wynosi u niego 41°C - nie zależy więc od temperatury otoczenia. Parowanie wody z powierzchni worków powietrznych pomaga utrzymać mu stałą temperaturę ciała podczas upałów. Ponieważ ptak nie może się pocić ze względu na brak gruczołów potowych, chłodzi się, zmieniając ułożenie piór i szybko oddychając przez półotwarty dziób.
Ptak równie dobrze potrafi bronić się przed zimnem. Strosząc pióra, powoduje, że powietrze zostaje zatrzymane między skórą a upierzeniem w przestrzeniach zwanych poduszkami powietrznymi, które zapobiegają utracie ciepła przez organizm.
Utrzymanie stosunkowo wysokiej temperatury ciała oraz szybka praca serca ptaków narzuca im duże zapotrzebowanie energetyczne. Aby je pokryć, ptak pobiera dziennie pokarm w ilości odpowiadającej 1/3 własnego ciężaru ciała.
Dzioby ptaków mają rozmaite kształty, w zależności od rodzaju pożywienia, do którego pobierania są przystosowane. Kanarek, należący do rodziny ziarnojadów, ma mocny, krótki, stożkowaty dziób doskonały do miażdżenia ziaren. Pomagają mu w tym również silne mięśnie żuchwy. Połknięty pokarm trafia do rozszerzenia przełyku - wola, gdzie zostaje zmiękczony dzięki specjalnej wydzielinie.
Ptaki, inaczej niż ssaki, mają jedno wspólne ujście układu wydalniczego i pokarmowego zwane kloaką. Nie mają natomiast pęcherza moczowego, którego zawartość niepotrzebnie zwiększałaby ich masę podczas lotu.
Dwie nerki filtrują krew, prowadząc bardzo oszczędną gospodarkę wodą. na skutek czego mocz ptaków ma konsystencję półpłynną. Łatwo zauważalny biały jego składnik to kał.
(zaczerpnieto z http://www.kanarki.pl)