Pochodzenie, historia hodowli...

wtorek, października 05, 2004

Inne małe ptaszki I

Zeberki

Zeberki ze względu na dużą ruchliwość, ciekawe upierzenie, małe wymagania i stosunkowo niską cenę stały się gatunkiem popularnym wśród hodowców, także początkujących. Te małe ptaki, należące do astryldów, odznaczają się dużą różnorodnością odmian barwnych oraz dosyć specyficznym śpiewem przypominającym brzmienie trąbki "tiaa"

Pierwsze publikacje na jej temat ukazały się już przed dwustu laty. W stanie dzikim ptak ten występuje w dwu odmianach różniących się intensywnością ubarwienia i rysunkiem barw. Amadyna zebrowata - inaczej zeberka szara należy do rzedu wróblowatych i rodziny astryldów. Astryldy dzielą się natomiast na cienko- i grubodziobe. Do tych ostatnich zwanych amadynami należy własnie nasz bohater. Zeberka szara osiaga długość 10cm i mase 11g. Jej ojczyzną jest Australia gdzie występuje w dwóch formach T.g. guttata (wyspy Flores, Sumba, Alor, Timor) i T.g. castanotis (teren prawie całego kontynentu, za wyjatkiem terenów górzystych) Ich naturalnym środowiskiem są stepy porośnięte bujnymi trawami i krzewami oraz obrzeża lasów. Amadyna zebrowata jest ptakiem synatropijnym, a jego ekspansje w głab lądu umożliwiła irygacja pol.

0 Comments:

Prześlij komentarz

Links to this post:

Utwórz link

<< Home